Ympäristöraportteihin koottu tieto on kiistatta arvokasta, mutta mitä tiedolla oikeastaan tehdään ja miten se siirtyy kansalliseen päätöksentekoon?
Keskiviikkona 26.8.2020 klo 9 - 11.30
Tapahtuma järjestettiin etänä ja sitä saattoi seurata suorana Youtuben kautta. Katso tallenne täältä. Lopun keskusteluosio järjestettiin Zoom-sovelluksen avulla.
Laajat arviointiraportit ovat kansainvälisen tutkijayhteisön suuria ponnistuksia. Hallitusten välisten tiedepaneelien, YK:n ja Euroopan ympäristökeskuksen julkaisemien ympäristöraporttien taustalla on valtava määrä tuhansien tutkijoiden keräämää tietoa ja yhteistyötä. Tämän yhteistyön avulla on voitu osoittaa ilmaston lämpenemisen seurauksia ympäri maailmaa, vertailla eri maiden luonnonvarojen kulutusta tai näyttää, mikä kaikki on luonnon monimuotoisuuden hupenemisen taustalla.
Raportteihin koottu tieto on kiistatta arvokasta, mutta mitä sillä oikeastaan tehdään ja miten se siirtyy kansalliseen päätöksentekoon? Jotta tutkimuksen viestit saadaan jalkautettua Suomen päätöksentekoon ja siirrettyä konkreettisiksi toimiksi, täytyy viestejä pureskella vuorovaikutuksessa eri sidosryhmien kanssa. Tiedon siirtäminen käyttöön vaatii tiedontarpeiden ymmärtämistä ja globaalien raporttien viestien muuntamista paikalliselle tasolle sopiviksi.
Suomen ympäristökeskus, ympäristöministeriö, Nuorten tiedeakatemia ja Ympäristötiedon foorumi haluavat kutsua tutkijoita, päättäjiä, elinkeinoelämää ja muita tiedonkäyttäjiä pohtimaan yhdessä:
- Mikä globaalien ympäristöraporttien arvo on kansalliselle ja paikalliselle päätöksenteolle, elinkeinoelämälle sekä eri toimialoille?
- Miten eri suomalaiset sidosryhmät ovat hyödyntäneet raportteja? Kuinka tuttuja niiden viestit ovat niille, jotka voisivat tietoa tarvita ja käyttää?
- Miten globaaleja ympäristöarvioita tulisi edelleen kehittää, jotta ne paremmin palvelisivat kansallisia ja paikallisia tietotarpeita – ja parantaisivat vaikuttavuuttaan varsinkin ympäristösektorin ulkopuolella?
Tilaisuuden puheenvuorot ovat avoimesti kaikkien seurattavissa, mutta klo 10.30 alkaviin fasilitoituihin ryhmäkeskusteluihin mahtuu rajattu määrä osallistujia. Toivomme toki, että kaikki halukkaat pääsevät keskusteluihin mukaan, mutta lähetämme niistä kiinnostuneille vielä erikseen vahvistuksen.
Ohjelma:
Klo 9 Tervetuloa, Eeva Primmer, Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja
Klo 9.05 Key note: Esther Turnhout, Full Professor at the Forest and Nature Conservation Policy Group of Wageningen University, the Netherlands
Klo 9.30 Keskustelu: Miten globaaleja ympäristöraportteja hyödynnetään päätöksenteossa ja elinkeinoelämässä? Keskustelijoina ympäristöministeriön lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn, EK:n johtava asiantuntija Matti Kahra ja ulkoministeriön kehityspolitiikan neuvonantaja Outi Myatt-Hirvonen
Klo 9.55 Keskustelu: Millaista tiedepaneelien yhteistyö ja vuorovaikutus on? Keskustelijoina Kestävän kehityksen paneelin puheenjohtaja Eeva Furman, Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen ja Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiaho
Klo 10.30 Fasilitoidut ryhmäkeskustelut: Miten parantaa arviointiraporttien hyödynnettävyyttä kansallisella ja paikallisella tasolla?
Klo 11.30 Tilaisuuden päätös.
Tutustu kansainvälisiin ympäristöarviointeihin ja niitä toteuttaviin tahoihin:
- Hallitustenvälinen luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemipalvelupaneeli IPBES
- Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC
- YK:n ympäristöohjelma UNEP:n Global Environment Outlook (GEO)
- Euroopan ympäristökeskus EEA:n Euroopan ympäristön tila -raportti (SOER 2020)
- UNEP:n alainen kansainvälinen luonnonvarapaneeli (IRP)
- Agenda 2030 -työtä arvioiva globaali kestävän kehityksen raportti (GSDR)
Lisätietoja tilaisuudesta:
Outi Silfverberg, Ympäristötiedon foorumi
outi.silfverberg(at)ymparistotiedonfoorumi.fi
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista