Ympäristödialogeja: Perustutkimus ympäristöhaasteiden ratkaisijana

chuttersnap-146799-unsplash

Ke 28.11. klo 16.45-18:30
Nessling Nest, Fredrikinkatu 20 A 10, Helsinki

Ilman luonnontieteellistä perustutkimusta emme osaisi nimetä tai havaita ilmastonmuutosta, lajien katoa tai monia muitakaan ihmiskunnan ratkaisuja odottavia ilmiöitä. Soveltavan tutkimuksen ja uusien innovaatioiden takana on vankka ja laadukas perustutkimus, jota ilman tieteenalat eivät kehity ja soveltava tutkimuskin halvaantuu.

Yhteiskunta odottaa tutkimukselta vaikuttavuutta ja ratkaisuja maailman ongelmiin, nyt. Perustutkimus ei välttämättä rakennu tässä ajassa nähtävien haasteiden pohjalle. Strategisen tutkimuksen tarkoituksena on tarjota ratkaisuja tässä ajassa nähtäviin haasteisiin sekä tiivistää jo tutkimusvaiheessa vuoropuhelua tutkijoiden ja muun yhteiskunnan välillä. Rahoitusta on viime aikoina suunnattu strategisempaan ja soveltavampaan tutkimukseen, ja tutkijoilta vaaditaan yhä enemmän hyviä viestintätaitoja ja sujuvaa supliikkia. Monien ympäristöongelmien suhteen meillä on jo tarpeeksi tietoa ratkaisuista, joiden pullonkaulana on ratkaisujen siirtyminen käytäntöön. Samaan aikaan ihmiskunnalla on vielä paljon ymmärrykseen liittyviä aukkoja, joiden paikkaaminen perustutkimuksella voi hyödyttää tässä ajassa nähtävien haasteiden lisäksi vielä pimennossa olevien haasteiden ratkaisuissa.

Tilaisuudessa kysymme:

Onko ympäristötutkimuksessa säilynyt tieteiden autonomia kehittyä ja määrittää itse tutkimuskysymyksiä? Onko tutkijoilla rauhaa ja rahoitusta uppoutua tutkimuskohteisiinsa niin syvälle ja pitkäksi aikaa, että jotain uutta voi löytyä? Tutkimukselta vaaditaan mitattavaa vaikuttavuutta, mutta mitä vaikuttavuuden vaade tarkoittaa perustutkimukselle, jossa ei voida etukäteen tietää tuloksia saatikka niiden lyhyen aikavälin vaikutuksia? Onko perustutkimuksen ja soveltavan tutkimuksen väliin tarpeellista piirtää rajaa?

Keskustelemassa ovat Helsingin yliopiston kasviekologian professori Anna-Liisa Laine, SYKEn tutkimusjohtaja ja Strategisen tutkimuksen neuvoston puheenjohtaja Per Mickwitz, Baltic Sea Action Groupin perustaja ja hpj sekä Carbon Action- hankkeen käynnistäjä ja pj Saara Kankaanrinta. Keskustelua fasilitoi SYKEn ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja Eeva Furman.  

Lue myös Anna-Liisa Laineen tilaisuutta pohjustava blogi: MINÄ VÄITÄN: YKSITTÄINEN TUTKIMUS EI VOI OLLA VAIKUTTAVA, MUTTA TUTKIJA VOI

Lisätietoja tilaisuudesta antaa:

Outi Silfverberg,
outi.silfverberg(at)ymparistotiedonfoorumi.fi
050 341 3265

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.