Kedot, kosteikot, kaupunkimetsät ja rakennetut viheralueet auttavat kuntia hulevesien hallinnassa, lämmönsäätelyssä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Monimuotoinen läheltä löytyvä kaupunkiluonto myös vahvistaa immuniteettiamme ja tukee hyvinvointiamme. Nämä ovat esimerkkejä luontopohjaisista ratkaisuista suunnittelussa - ratkaisuista, jotka tukeutuvat luontoon tai inspiroituvat siitä.
Kuntaliiton, Ympäristötiedon foorumin ja TASAPELI-hankkeen 23.10.2018 järjestetyssä seminaarissa perehdyttiin luontopohjaisten ratkaisujen tarjoamiin mahdollisuuksiin maankäytön suunnittelussa ja rakentamisessa. Tilaisuuden tutkijoiden ja asiantuntijoiden viesti ja suositukset on ladattavissa PDF:nä alta.
SUOSITUKSIA PÄÄTTÄJILLE:
- Varmistetaan rahoitus luontopohjaisten ratkaisujen mahdollisuuksia ja käyttöä edistävälle tutkimukselle.
- Huomioidaan luonto, maisema-arvot sekä virkistysmahdollisuudet kaikessa maankäytössä. Varmistetaan kaavoituksessa, että suojelu- ja virkistysalueet ovat riittävän laajoja ja kytkeytyneitä.
- Lisätään viherelementtien käyttöä asemakaavoituksissa ja kortteleiden suunnittelussa esimerkiksi hyödyntäen viherkerrointa.
- Lisätään viherratkaisuja, joilla vähennetään vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta ja tulvavahinkoja. Pidätetään hule- sekä puhdistuslaitosten vesiä lammikoissa, kosteikoissa ja muissa niihin tarkoitetuissa luontoratkaisuissa. Kunnostetaan puroja niin, että veden virtaamaa viivytetään tulvahuippujen leikkaamiseksi. Lisätään kaupungeissa vettä läpäiseviä ja pidättäviä pintoja kuten sadepuutarhoja ja viherkattoja.
- Suunnitellaan viher- ja sinirakennetta niin, että luontokohteet ovat helposti käytettävissä ja houkuttelevia. Osallistetaan oikeat toimijat kuten julkinen liikenne, koulut ja yritykset luomaan palveluita ja toimintaa, joilla edistetään viheralueiden käyttöä - samalla varmistaen toiminnan kestävyys.
- Ylläpidetään viher- ja virkistysalueiden monimuotoisuutta välttämällä rakentamista arvokkaille luontoalueille, laajoja hakkuita kaupunkimetsissä ja muita elinympäristöjä heikentäviä toimenpiteitä. Ylläpidetään monipuolista lajistoa ns. hallitulla hoitamattomuudella ja vältetään vain yhden puu- tai kasvilajin istutuksia.
- Hoidetaan ja ennallistetaan heikentyneitä elinympäristöjä ja pyritään kompensoimaan maankäytön aiheuttamat ekologiset haitat. Kunnissa, maakunnissa ja lainsäädännössä on syytä selvittää myös ekologisen kompensoinnin käyttöönoton mahdollisuuksia.
- Lisätään eri toimijoiden kuten sosiaali- ja terveyssektorin, maankäyttö-, ympäristö- ja rakennustoimien välistä yhteistyötä luontopohjaisten ratkaisujen edistämisessä.
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista