Luontopaneeli, Ilmastopaneeli, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö ja Ympäristötiedon foorumi järjestivät 15.5.2019 yhteisen tilaisuuden “Elonkirjo ehtyy, ilmasto muuttuu – Ilmastopaneeli ja Luontopaneeli kutsuvat toimimaan”.
Tilaisuudessa esiteltiin kansainvälisen luontopaneeli IPBES:n tuoreita tietoja biodiversiteetin ja ekosysteemipalveluiden tilasta, tutkimusta Suomen lajien ja luontotyyppien tilasta sekä ympäristötalouden ja -oikeuden näkökulmia ympäristökriiseihin. Ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle yhteisiä ratkaisuja etsittiin monitieteisen tutkijajoukon, valtion hallinnon ja yritysten edustajien kesken.
Tutustu tilaisuuden koosteeseen.
Suosituksia päätöksentekoon:
- Ratkaistaan ilmastokriisiä ja biodiversiteettikriisiä yhdessä. Otetaan käyttöön biodiversiteetin näkökulmasta ilmastoviisaita toimia, joilla sekä torjutaan päästöjä että turvataan luonnon monimuotoisuutta. Selvitetään hiilikorvausjärjestelmää osana hallitusohjelmassa mainittua METSO-ohjelman uudistamista. Laajennetaan suojelualueita, ennallistetaan elinympäristöjä ja luovutaan turvepeltojen raivauksesta.
- Toteutetaan Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteita integroidusti. Yhdistetään kiertotalous-, ilmasto- ja biodiversiteettitavoitteitteiden toimenpiteitä ja rahoitusta.
- Varmistetaan, että kaikki sektorit ja toimijat ovat sitoutuneita luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Tuetaan monimuotoisuutta lisäävää maa- ja metsätaloutta.
- Käynnistetään ympäristölainsäädännön arviointi ja kehitetään oikeusjärjestelmää kohti sopeutuvan sääntelyn mallia.
- Karsitaan ympäristölle haitallisia tukia. Tukijärjestelmän tulee ohjata kohti luonnon monimuotoisuutta tukevaa ja päästöjä hillitsevää toimintaa. Tehdään tuotteiden ja palveluiden ympäristöhaitat näkyviksi kuluttajille.
- Viedään ekologinen kompensaatio hallitusohjelmassa sovittujen kokeilujen kautta velvoittavana lainsäädäntöön ja laajennetaan se vähitellen koskemaan kaikkea elinympäristöjä heikentävää toimintaa.
- Otetaan luontopohjaiset ratkaisut laajasti käyttöön maankäytön suunnittelussa.
- Kehitetään ja tuetaan kiertotalouteen perustuvaa toimintaa. Tällä hetkellä vain 9 prosenttia maailmassa käytetyistä luonnonvaroista säilyy kierrossa.
- Vaikutetaan kansainvälisesti. Suomen tulee EU:n puheenjohtajuuskaudellaan edistää kunnianhimoisia biodiversiteettitavoitteita ja niihin sitoutumista.
- Lisätään koulutuksessa ja kasvatuksessa ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja luonnon ekosysteemipalveluista sekä ihmisen riippuvuudesta ja yhteydestä muuhun elämään.
- Vahvistetaan luonnon monimuotoisuuden suojelua edistävien viranomaisten ja tutkimuslaitosten voimavaroja. Tuetaan monitieteistä ympäristötutkimusta ja yhteistyötä tieteenalojen välillä.
- Suunnitellaan ilmastopolitiikan ja biodiversiteetin suojelun ohjauskeinoja kokonaisuutena ja koordinoidusti. Kustannushyötyanalyysi, huolellinen riskiarviointi ja varovaisuusperiaate luovat hyvän perustan vaikuttavien ja kustannustehokkaiden toimien valinnalle ja toimeenpanolle.
- Pureudutaan kaikkien ympäristöongelmien perimmäisiin globaaleihin syihin. Nostetaan kehitysyhteistyön määrärahat vähintään 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista