Maanantaina 30.10.2017 klo 9.00-12.15 (kahvi 8.30)
Ympäristöministeriön Pankkisali, Aleksanterinkatu 7, Helsinki
#luomuntulevaisuus
Luomun kulutus ja tuotanto kasvaa Suomessa. Luomutuottajille maksetaan korkeampia maataloustukia ja ruoan viennissä puhtaan ruoan ja siten myös luomun merkitys korostuu. Mitä tutkimusnäyttöä on luomun pienemmistä haittavaikutuksista ympäristöön verrattuna tavanomaiseen maatalouteen? Onko luomu oikeasti parempaa, puhtaampaa ja ekologisempaa?
Luomusta puhuttaessa nousee esiin myös kysymys ruoan riittävyydestä maapallon kasvavalle väestölle. Mitä vastauksia luomu voi tarjota globaaleihin haasteisiin? Entä voiko biotekniikan tutkimus tarjota uusia ratkaisuja luomutuotannolle?
Usein luomu ja tavanomainen maatalous esitetään toisilleen vastakkaisina, mutta voisiko luomun hyviä käytäntöjä ottaa käyttöön tavanomaisessa maataloudessa yhä enemmän ja näin lisätä kestävyyttä?
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Ympäristötiedon foorumi, Luomuinstituutti ja Tulevaisuuden tutkimuskeskus.
Tilaisuuden jatkoksi järjestetään englanninkielinen iltapäiväsessio Carbon Underground – How soil can help us tackle climate change, jossa paneudutaan maaperän sitomaan hiileen ja sen mahdollisuuksiin hillitä ilmastonmuutosta. Puhujina ovat yhdysvaltalaiset The Carbon Underground -aloitteen perustaja Larry Kopald ja New Mexico State Universityn tutkija David Johnson.
Tervetuloa!
OHJELMA
8.30 Kahvi
9.00 Tilaisuuden avaus: ympäristöneuvos Tarja Haaranen, ympäristöministeriö
9.10 - 10.00 Teema 1. Luomun ympäristövaikutukset
Onko luomu todella parempi ympäristölle – mitä viimeisin tutkimustieto sanoo ja löytyykö luomun paremmuudesta näyttöä? Asiaa pohditaan ilmastovaikutusten, ravinnehuuhtoumien ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta.
- Luomun ympäristövaikutukset – maa, ilma, vesi ja eliöstö, Hanna Tuomisto, vanhempi tutkija, Helsingin yliopisto
- Luomu – tutkitusti parempi luonnon monimuotoisuudelle, Johan Ekroos, tutkija, Lund University
Keskustelua
10.00 – 10.50 Teema 2. Mitä luomu voi tarjota globaalin ruoantuotannon haasteisiin?
Nykyisellään 1 % maailman ruoantuotannosta on luomua. Yksin luomulla tuotantotapana voidaan tuskin ratkaista maailman ruoantuotannon haasteita. Luomu 3.0:n tavoitteena on kehittää luonnonmukaista tuotantoa osaksi ruuantuotannon valtavirtaa ja osaksi maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisuja. Mutta voiko luomu 3.0 auttaa vastaamaan globaaleihin ruokahaasteisiin?
- Mitä lisäarvoa biotekniikan tutkimus voisi tarjota luomulle ja ruoantuotannon kestävyydelle? Lauri Reuter, tutkija, VTT
- Luomu 3.0:n mahdollisuudet – auttaako luomun tuominen valtavirtaan kestävyysongelmien ratkaisussa? Jaakko Nuutila, tutkija, asiakaspäällikkö, LUKE
Keskustelua
10.50-11.10 Jaloittelutauko
11.10-12.00 Teema 3. Siltoja luomusta tavanomaiseen maatalouteen. Mitä luomu voi tarjota tavanomaiselle maataloudelle?
Joko-tai-ajattelu ja vastakkainasettelu luomun ja perinteisen maatalouden välillä ei kanna hedelmää. Tarvitaan lisää vuoropuhelua. Millaisia uusia näkymiä luomutuotannon käytännöt niin kasvin- kuin eläintuotannossa voivat tarjota tavanomaiseen maatalouteen erityisesti Suomessa?
- Mitä luomu voi tarjota tavanomaiselle maataloudelle? Juha Helenius, professori , Helsingin yliopisto
- Kommenttipuheenvuoro, Liisa Pietola, ympäristöjohtaja, MTK
- Kommenttipuheenvuoro, Tuomas Mattila, luomuviljelijä ja erikoistutkija (SYKE)
- Keskustelua
12.00 Loppupuheenvuoro, professori Markku Wilenius, Tulevaisuuden tutkimuskeskus
12.15 Tilaisuuden päätös
Tilaisuuden puheenjohtaja toimii erikoistutkija Minna Kaljonen Suomen ympäristökeskuksesta.
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista